Jdi na obsah Jdi na menu

Potraviny pro zdravá střeva

Na internetu najdete spousta potravin doporučovaných pro zdravé střevo. Já za sebe doporučuji tyto:

 

1) Semena pro očistu střev

Lněné semínko

linen-seed-mucilage-231300.jpgLněné semínko obsahuje spoustu zdravých složek, je ale velmi ceněné hlavně pro obsah Omega 3 mastných nenasycených kyselin. Také kvůli lignanům, které působí na vyrovnání hladiny estrogenu v těle, např. při menopauze. A za třetí kvůli vláknině, kterou obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou.

Má spoustu pozitivních vlastností, ale já ho nejvíc cením kvůli vlivu na trávící trakt - zácpa, poškození střeva, přírodní nenávykové projímadlo, působí i na průjem či zánět střeva, žaludku.

Když sníte lněné semínko, ono v žaludku nabobtná a cítíte se méně hladoví. Nejskvělejší jsou však slupky, které jsou ostré a krásně vyčistí střevo. Když máte problémy se zácpou, dejte si na noc lžíci lněných semínek a ráno uvidíte výsledek. Pokud se výsledek nedostaví, opakujte to každý den a výsledek se jistě dostaví.

Lněné semínko je nejvhodnější konzumovat drcené nebo mleté, jedině pak se z něho vstřebají všechny účinné látky. Případně ho můžete den předem namočit, pak z něho přes noc vznikne jakýsi sliz, který se pak vypije a je blahodárný na zažívací trakt. Při konzumaci lněného semínka je potřeba vždy hodně pít, jelikož nasákne hodně vody. Já beru denně 1-2 lžíce lněného semínka a zapiju sklenicí vody. Mletá nebo drcená semínka je ideální skladovat v mrazáku. Já to dělám tak, že si namelu jednu zavařovací sklenici dopředu a skladuju ji týden nebo dva v lednici než ji spotřebuju, pak si namelu další. Semínka nachvilku pomixuju v mixéru a je to.

 

Chia semínka

Ostropestřec

 

 

Zelené potraviny pro zdraví střeva

Chlorella

Spirulina

Zelený ječmen

 

 

 

Příspěvky

Jaké těstoviny vybrat? Pšeničné? Kukuřičné? Rýžové!

  Většina lidí, které znám používá těstoviny pšeničné a ani na tom nechtějí nic měnit. Když se ale trochu zamyslíte, zjistíte, že existují i mnohem zdravější a chutnější druhy.

 
21. 2. 2013 | | Rubrika: Potraviny pro zdravá střeva | Komentářů: 0

Klíčky z luštěnin

 Klíčky z luštěnin jsou velice zdravé a vy si je můžete naklíčit doma a nestojí to vůbec nic. Získáte tak spoustu vitamínů a energie, které se vám budou na jaře hodit

 
21. 2. 2013 | | Rubrika: Potraviny pro zdravá střeva | Komentářů: 0

Koření z tržnice

  Nedávno jsem navštívila pražskou tržnici Sapa, jela jsem tam už s tm úmyslem, že si tam koupím nějaké speciální čerstvé bylinky, koření, ovoce nebo zeleninu.

 
20. 2. 2013 | | Rubrika: Potraviny pro zdravá střeva | Fotografie: Nákup v Sapě | Komentářů: 0