Jdi na obsah Jdi na menu
 


TIP NA VEČEŘE: polévky

19. 2. 2013

 

TIP NA VEČEŘE: polévky

 
Všechna jídla zde uvedené jsou samozřejmě bezlepková!

Polévka je k večeři myslím ideální nápad a pokud máte strach, že manželovi
nebude stačit, kupte mu k tomu rohlík... Všechny tyto polévky máte do půl
hodiny hotové, nejsou zahuštěné, takže 100% bezlepkové.

1) Polévka s rýžovými nudlemi

Zeleninu a bujón dáme do hrnce s litrem vody, až je zelenina měkká, přidáme
rýžové nudle (nakoupené v Praze v Sapě) a uvaříme těstoviny také do měkka.
Přidáme zelenou petrželku nebo pažitku, aby byla polévka trochu zelená.



2) Polévka mrkvová

Máte pocit, že tuto polévku Vám vždy dělala babička a Vám strašně nechutnala?
Odhoďte zábrany a zkuste si ji po letech udělat doma.

Nastrouhanou mrkev osmažíme na trošce másla než se začne připalovat, pak
jí podlijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pořádně osolíme, jelikož mrkev
nasákne hodně soli. Až je mrkev měkká, přidáme těstoviny nebo rýži jako
zavářku. Chceme-li si polévku ještě vylepšit, můžeme do polévky vyklepnout
vajíčko a rychle rozmíchat vidličkou. Na konec opět přidáme petrželku nebo
pažitku.



3) Čočková polévka
Namočenou čočku dáme vařit a až je skoro měkká, přidáme nakrájenou mrkev,
dále také alespoň 4 stroužky česneku. Nakonec nasypeme hodně majoránky a
můžeme jíst. Můžeme vylepšit bezlepkovou klobásou, ale já nedávám.



4) Pórková polévka
Na másle nebo olivovém oleji osmahneme pórek a zalijeme ho vodou.
Oloupeme a nakrájíme jednu bramboru a přidáme do polévky, dále trochu
kmínu a soli a uvaříme do měkka. Nakonec vyklepneme do polévky vajíčko
a rychle rozšleháme vidličkou, aby se rozpustilo ve vodě.


5) Zelňačka
Osmažíme v hrnci cibulku do zlatova (případně s klobásou) a přidáme k ní
zelí a vodu, vše povaříme a přidáme nakrájené oloupané brambory. Přidejte
bobkový list, černý pepř celý a nové koření celé, papriku mletou červenou -
vše vařte zhruba 20 min. Poté vyndejte bobkový list, pepř a nové koření,
nakonec nalijte smetanu a můžete servírovat.
 
6) Kulajda
V hrnci osmažíme cibulku a přidáme nasekaný kopr a houby, chvilku prohřejeme a přidáme nakrájené brambory a zalijeme vodou. Můžeme zahustit trochou hrašky. Když jsou brambory měkké, můžeme přidat vajíčko a smetanu.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář