Jdi na obsah Jdi na menu

22. týden - Výživa a 4 nejdůležitější vitamíny v těhotenství

24. 12. 2015

No tak už cítím kopání úplně všude a skoro furt. Bavila jsem se s kolegyní, která má termín asi o 5 dní dřív než já a říkala, že ještě nic. Už můžu jíst skoro všechno, akorát dušená zelenina mi moc nešmakuje. Údajně by se nemělo chodit v těhotenství k zubaři, ale já jsem ho ukecala, ať do toho jdem. A opravuje mi to teda všechno bez injekce, takže docela sranda, dítě se mi v břiše vždycky mele. 

 

Ale největší zpráva tohoto týdne, teda vlastně celýho roku je, že jsme se dozvěděli, co to bude. A doktorka si byla na 100 % jistá. Jenže jsme se dohodli,  že to nikomu neřekneme, ani rodičům. Ať je to překvapení. Já jsem to teda obrečela, nebudu říkat jestli smutkem nebo štěstím. Už teda víme, jakou barvu kupovat a tak. 

Chodím 2x týdne cvičit s trenérem a moc mě nešetří. A to je dobře. V práci se mě všichni ptají, jestli jsem ještě furt těhotná, že nemám žádný břicho. No a je to fakt, na to, že jsem v 6 měsíci. Přibrala jsem maximálně 2-3 kila a cítím se jako těhotná nejskvěleji za poslední roky. Myslím, že ty matky tloustnou, protože se přežírají. Říkaji si,že musí jist za dva a to vůbec není pravda. To já jsem spíš toho názoru, že musím spát za dva. 

 

4 nejdůležitější vitamíny v těhotenství

1. Kyselina listová - Prevence vývojových vad
Už asi každá těhotná ví, že kyselinu listovou by měla brát ještě před otěhotněním, minimálně půl roku, ale i déle. Působí jako prevence vývojových vad a především rozštěpu patra. Každý gynekolog určitě doporučí nějaké tablety s kyselinou listovou, ale mám za to, že se určitě lépe vstřebá z přírodních zdrojů. Nejvíce jí najdeme ve špenátu, řepě, ořeších, čočce, brokolici, pomerančích...

 

2. Vápník - Správný růst a vývoj
Dítě si odebírá z těla matky obrovské množství vápníku a proto je potřeba ho ve velkém doplňovat. Aby matce nechyběl v zubech a v kostech a zároveň, aby mělo miminko dostatek na růst svých kostí. Vzhledem k tomu, že neuznávám mléko, tak doplňuji vápník především mákem, sezamem, čočkou, mandlemi, brokolicí, pomeranči, rybami.

 

3. Jód - Vývoj mozku
V naší zeměpisné šířce je nedostatek jódu docela běžný, ačkoliv jeho doplňování je velice důležité a to především v těhotenství, a to pro správný vývoj mozku. Kdo chce mít chytré dítě, měl by doplňovat jód :-) Určitě se nic nezkazí tabletami s mořskými řasami, ale najdeme ho i v rybách, třešně, vejce, brokolice, špenát, pórek, ale i některé bylinky, například česnek, tymián, kontryhel.

 

4. Železo - Proti předčasnému porodu
Ne nadarmo v těhotenství doktoři dělají 2x krevní obraz, polovina těhotných má totiž málo železa, což nejen že způsobuje únavu, ale může i vyvolat předčasný porod. Já jsem měla hraniční hodnoty, ale doplňky se železem jsem odmítla a doplňovala řepou, listovou zeleninou, čočkou, slunečnicemi, mandlemi, brokolicí, vejci.

Když to teda shrneme, nejužitečnější potraviny v těhotenství jsou: brokolice, pomeranče, mandle, čočka...

brokolice.jpgmandle-jadra.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jídlo v těhotenství

To jak mi bylo blbě na začátku těhotenství z hladu to už nikdy nechci zažít, takže jsem preventivně najela na pravidelný stravovací rytmus.

Stále nejím lepek a mléko hodně omezuji, maso teď jím minimálně 1x denně. Musím říct, že od té doby, co jsem začala jíst pravidelně vůbec nemám chuť na nějaké prasárny a kolikrát nemám ani před obědem hlad, ale sníst ho jdu. Pravidelnost musí být.

 

Hlavní cíle těhotenského stravovacího plánu:

- nikdy nemít hlad

- dodat dost živin dítěti

- moc zbytečně neztloustnout

- nestrávit s tím moc času

 

 

Příklad těhotenského jídelníčku:

Snídaně: kukuřičné chlebíčky s krůtí šunkou, rajče, čaj

Svačina: 2 kiwi

Oběd: v práci - kuře s rýží

Svačina: teplá rýžová kaše s medem

Večeře: zapečené rýžové těstoviny

 

 

Snídaně: vločková kaše s chia semínky s medem, čaj

Svačina: 2 mandarinky

Oběd: v práci - ryba se salátem

Svačina: amarantové tyčky s nějakou koupenou pomazánkou

Večeře: palačinky z rýžové mouky a kokosového mléka

 

Snídaně: amarantové chlebíčky s lučinou, ředkvičky, čaj

Svačina: 5 jablek

Oběd: doma - dýňové rizoto s králíkem

Svačina: 2 mrkve

Večeře: zeleninová polévka

 

Náhledy fotografií ze složky Testy těhotenství

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář