Jdi na obsah Jdi na menu

40. týden - Jak vyvolat porod

9. 3. 2016

Ještě včera jsem kolegům na obědě vyprávěla, jak se mám fajn, že mi nic není a že bych si to břicho klidně ještě pár týdnů nechala. A dnes už málem nemůžu vstát z postele. Bolí mě neskutečně trisla při každém kroku nedejbože, že bych si musela obléct kalhoty či boty. Spala jsem asi jen 3 hodiny a včera možná 4. Scénář je vždy obdobný. Jdu spát a za pár hodin mi loupne v zádech nebo mě vzbudí nuceni na curani. Když se vrátím do postele, snažím se tak půl hodiny usnout, tak mě přepadne hlad. Jdu se najíst a pak jsem už kompletně vzbuzena, že pročumákuju zbytek noci v bolestech zad a trisel. Tak tohle je moje typická noc. Vítej ve 40. týdnu. 

 

Hned na začátku 40. týdne jsem byla na kontrole a doktorovi se zdálo, že je dítě malé, tak mě hned hnal na ultrazvuk. Což se potvrdilo a dokonce se zjistilo, že má kriticky malou hlavu. Tak jsem se ptala doktora, co to znamená a co mám dělat, a on mi jen odpověděl, že dítě není v akutním ohrožení života, ať přijdu za týden. No fakt mě to moc neuklidnilo!

Výsledky byly následující v 39+1

BPD 87,0 mm
HC 310,00 mm
HC 321,00 mm
FL 70,00 mm
Váhový odhad 2 755 g

Placenta
Arteria umbilicalis Pl 0,88
Arteria cerebri media Pl 1,35
Cerebro-placental ratio 1,53

 

Na těchto stránkách se dá ověřit, jak na tom miminko je, jsou tu tabulky standardních mír, odhad váhy podle rozměrů atd. http://www.baby2see.com/medical/charts.html

Tak mrňavou hlavu, jako my, má jedno dítě ze sta. Abych byla konkrétní, tak mít ve 40. týdnu hlavu jen 31 cm je na hranici mikrocefalie a doktoři mě hned strašili s vyvoláním porodu, z čehož mám teda hrůzu, jelikož evidentně moje porodní cesty ještě nejsou připravené a ani dítě není nachystané. Naštěstí se zjistilo, že já mám taky malou hlavu a narodila jsem se taky s malou hlavou. Tady je moje fotka jako novorozence, snad jim to tam nějak vysvětlím. 

img021.jpg

 

Takže v mezičase se všemožně snažím vyvolat přirozeně porod. Co by mělo pomáhat:

- pití maliníkového čaje - posiluje hladké děložní svalstvo (piju ho už přes měsíc)
- lněné semínko - pročišťuje organismus a tak se zvýrazňují stahy (jím ho už 2 měsíce)
- sex - sperma obsahuje prostaglandiny, které pomáhají vyvolat porod (u nás nehrozí)
- horká sprcha - (aplikuji celé těhotenství, protože ji miluju, a poslední 2 měsíce, alespoň 3x denně)
- fyzická námaha - měly by vyvolat kontrakce, hlavně procházky a cvičení na balónu, kdy se dítě správně nastaví k porodu (poslední měsíc se dost flákám, ale tento týden dávám procházky, aspoň hodinku či dvě denně)
- koření - hlavně skořice, hřebíček, zázvor (dávám si skořici skoro každé ráno ke snídani, ale budu muset evidentně přitlačit)
- masáž bradavek - když se dvakrát 5 minut po sobě s přestávkou masírují bradavky, tak by ten stejný den měly začít kontrakce, vyplavuje se totiž hormon oxytocin (s tím hodlám začít v den termínu)
 

 

Náhledy fotografií ze složky Testy těhotenství

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zvědavá - Jak to dopadlo?

24. 2. 2017 13:09

Co bylo dál? Je to holčička, nebo chlapeček?