Jdi na obsah Jdi na menu

Jak jsem si vybrala centrum asistované reprodukce

Výběr centra asistované reprodukce

1.       Proč jsem si vybrala Helios?

-          Bydlela jsem roky za rohem, takže když jsme se rozhodovali, okamžitě jsem si na něj vzpomněla. Chodila jsem každý den kolem, takže už zbýval jen krůček vstoupit dovnitř. Na stránkách měli ucházející informace a navíc tenkrát akci spermiogram zdarma.

 

 

2.       Proč jsem si vybrala Gennet?

-          Byla jsem ztracená v Praze a neměla ani ponětí o centrech zde. jeden známý se zmínil o Gennetu, a vzhledem k tomu, že to bylo jediné, co jsem měla, tak jsem tam prostě šla.

 

3.       Kdybych neměla doporučení, jak bych vybrala?

a)      Reference na internetu (70 %) - Konkrétně emimino.cz – jsou tam velmi autentické zkušenosti žen s oplodněním, diagnozami a vším, co souvisí s početím. Myslím, že neexistuje žena snažící se počít, kterou by tato stránka minula. Důležitá je tradice, úspěchy, reference na doktory. ..

b)      Lokace (15 %) – Hraje důležitou roli, jelikož jsem tam několikrát týdně.

c)       Internetové stránky (15 %) – Kdo nemá profesionální stránky, nemůže být profesionál ani v léčbě. Rozhodně bych si vybrala CAR, které má na stránkách přesně a přehledně popsané, co mě čeká. Ženy chtějí přijít na důvod toho, proč nemůžou mít dítě, léčit se a počít přirozeně a ne jít rovnou na IVF, protože s tím jsou spojená rizika. Takže kdyby někdo měl na stránkách napsáno, jaké všechny vyšetření mi udělají a jaké navíc než ostatní, tak tam okamžitě jdu.

d)      Cena – Nehrála vůbec žádnou roli. Když chce někdo dítě, je schopen zaplatit jakoukoliv cenu. Kupříkladu v Heliosu jsme platili desetitisíce za věci, které máme teď zdarma.

 

Závěr: Centrum asistované reprodukce si vybírá podle mě ve většině případů žena podle toho, aby se tam cítila komfortně, protože je to velice důvěrná a docela stresující záležitost. A to jsem velice pragmatický člověk, ale CAR jsem vybírala podle pocitu. Potřebuji, aby to bylo diskrétní, aby mi mohli nabídnout dostatek termínů, abych to mohla skloubit s prací, aby i budova z venku vypadala dobře….. Takže na prvním místě je doporučení, ať už je jakékoliv.

 

Změna centra asistované reprodukce

1.       Změnila bych někdy své CAR?

-          Ne. Ze všeho nejvíc potřebuju vědět, že tomu centru a doktorovi můžu věřit. Chci se cítit jako člověk ne jako nějaké číslo případu, chci se tam těšit. Z tohoto důvodu bych si nevybrala CAR při nemocnici (Motol, VFN). A doktorka Langerová a Gennet si získaly mou 100% důvěru, že to co dělají, dělají dobře. Navíc, pokud si jednou vybereš, už jentak nepřejdeš, jelikož nemáš jistotu, že někde to může být lepší. A čím déle ten neúspěch s otěhotněním trvá, tím víc se cítíš v háji a tím víc se vážeš na to centrum, na toho doktora, kterého už znáš. Takže pokud si to to centrum nějak významně neposere, tak bych nikdy nepřešla. A významně si to posrat neznamenáneúspěšné oplodnění!, nýbrž ztrátu důvěry v doktora, centrum.

Beru to tak, že mám vztah s tím doktorem a to je faktor, který mě z 90 % přesvědčí o kvalitě centra. Nevím, zda si ta doktorka píše i věci z mého soukromého života do karty, ale vždycky se mě na něco zeptá, o čem jsme se bavily předtím. A dělá to fakt hodně. A i když moje diagnóza je úplně v háji, dodá mi naději. Přístup je na prvním místě.

 

 

Gennet má o 100 % profesionálnější přístup ve všech oblastech, ale nikdy bych na to nepřišla, kdybych tam nepřestoupila. Mohla bych uvést mnoho příkladů, ale ta osobní zkušenost je nepřenositelná. Jednou jsem se šla podívat do CAR při nemocnici v Brně a uvnitř to bylo hrozný, nepříjemný sestry, rozhodně bych tam nešla, i kdyby měli zaručeně nejvyšší úspěšnost. 

 

Zde seznam CAR v ČR: http://www.miminkoweb.cz/centra-asistovane-reprodukce/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář