Tip na večeře: Zeleninka na všechny způsoby
Lečo s cuketou
Jednu cibuli nakrajíme a osmahneme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a pokrájené papriky. Osolíme, přidáme dobromysl a dusíme. Pak přidáme rajčata na kolečka prolisovaný česnek. Může se přidat trocha slaniny.
Dušená rajčata
Rozkrájená rajčata dáme do pekáčku a zalijeme smetanou smíchanou se sýrem a nasekanou pažitkou. Osolíme a pečeme. K tomu třeba brambory.
Zelíčko s bramborem
Nakrájené zelí vaříme s bujonem. Na pánvi osmahneme cibuli a slaninu, zahustíme hraškou a přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a to uvařené zelí. Dusíme, dokud se nám to líbí jako špenát. Podáváme s bramborem.
Rýže z trouby
V pekáčku na vařiči osmahneme cibuli a na ní rajčata a papriky. K tomu přidáme rýži a zalijeme vodou (na 1 hrnek rýže zhruba 1 a půl hrnku vody). Přikryjeme a dáme do trouby dokud není rýže měkká.
Koprová cuketa
Osmahneme cibuli se slaninou a přidáme na kostky nakrájenou cuketu, všechno osmažíme a dusíme do měkka. Pak zalijeme zakysanou smetanou smíchanou s hraškou a koprem. Hodí se k tomu rýže.
Omeleta s pórkem
Pórek uvaříme nebo alespoň spaříme a nakrájíme na drobno. V mléce rozmícháme vejce a trochu hrašky, sůl. Přidáme k tomu pórek a můžeme smažit omelety.
Omeleta z trouby
Žloutky našleháme s trochou vody a nastrouhaným sýrem. Přidáme trochu mouky a sůl a nakonec sníh. Těsto nalijeme na plech a rozetřeme a pečeme do zlatova. Až je to upečené, půlku poklademe rajčatama a přiklopíme druhou půlkou. Dopečeme a nakrájíme.
Houbový guláš
Na pánvi osmahneme cibulku a přidáme houby, sůl, kmín, mletou papriku. Vše dusíme a nakonec přidáme kysanou smetanu. Podáváme třeba s rýží.
Nudle s houbami
Houby osmahneme s kmínem na pánvi. Pak je přidáme do uvařených rýžových nudlí, také přidáme na drobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a libovolné koření. Dáme do pekáčku a zapečeme s mlékem a vajíčkem.
Tvarohové knedlíčky
Utřeme 500 g tvarohu, máslo, 2 vejce a špetku soli a přidáme kukuřičnou strouhanku, asi 100g. Z toho zpracujeme těsto a děláme lžící malé knedlíčky. Vaříme ve vodě zhruba 10 minut. K tomu můžeme udělat ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce, cukru, šťávy z citronu a škrobu.