Jdi na obsah Jdi na menu

Tip na večeře: Zeleninka na všechny způsoby

24. 4. 2013

Lečo s cuketou

Jednu cibuli nakrajíme a osmahneme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a pokrájené papriky. Osolíme, přidáme dobromysl a dusíme. Pak přidáme rajčata na kolečka prolisovaný česnek. Může se přidat trocha slaniny.

 

Dušená rajčata

Rozkrájená rajčata dáme do pekáčku a zalijeme smetanou smíchanou se sýrem a nasekanou pažitkou. Osolíme a pečeme. K tomu třeba brambory.

 

Zelíčko s bramborem

Nakrájené zelí vaříme s bujonem. Na pánvi osmahneme cibuli a slaninu, zahustíme hraškou a přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a to uvařené zelí. Dusíme, dokud se nám to líbí jako špenát. Podáváme s bramborem.

 

Rýže  z trouby

V pekáčku na vařiči osmahneme cibuli a na ní rajčata a papriky. K tomu přidáme rýži a zalijeme vodou (na 1 hrnek rýže zhruba 1 a půl hrnku vody). Přikryjeme a dáme do trouby dokud není rýže měkká.

 

Koprová cuketa

Osmahneme cibuli se slaninou a přidáme na kostky nakrájenou cuketu, všechno osmažíme a dusíme do měkka. Pak zalijeme zakysanou smetanou smíchanou s hraškou a koprem. Hodí se k tomu rýže.

 

Omeleta s pórkem

Pórek uvaříme nebo alespoň spaříme a nakrájíme na drobno. V mléce rozmícháme vejce a trochu hrašky, sůl. Přidáme k tomu pórek a můžeme smažit omelety. 

 

Omeleta z trouby

Žloutky našleháme s trochou vody a nastrouhaným sýrem. Přidáme trochu mouky a sůl a nakonec sníh. Těsto nalijeme na plech a rozetřeme a pečeme do zlatova. Až je to upečené, půlku poklademe rajčatama a přiklopíme druhou půlkou. Dopečeme a nakrájíme.

 

Houbový guláš

Na pánvi osmahneme cibulku a přidáme houby, sůl, kmín, mletou papriku. Vše dusíme a nakonec přidáme kysanou smetanu. Podáváme třeba s rýží.

 

Nudle s houbami

Houby osmahneme s kmínem na pánvi. Pak je přidáme do uvařených rýžových nudlí, také přidáme na drobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a libovolné koření. Dáme do pekáčku a zapečeme s mlékem a vajíčkem.

 

Tvarohové knedlíčky

Utřeme 500 g tvarohu, máslo, 2 vejce a špetku soli a přidáme kukuřičnou strouhanku, asi 100g. Z toho zpracujeme těsto a děláme lžící malé knedlíčky. Vaříme ve vodě zhruba 10 minut. K tomu můžeme udělat ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce, cukru, šťávy z citronu a škrobu.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář