Jdi na obsah Jdi na menu

Kopřiva

6. 5. 2013

Už o ní píšu po několikáté, ale nemůžu si pomoct, je to tak výborná a silná léčivka a při tom u nás roste všude, že je škoda ji nepoužít.

 

Účinky: chlorofyl působí jako desinfekce organismu (detoxikace), působí proti průjmu, proti revma a různým zánětům, používá se při nemocích dýchacích cest a ledvin, podporuje tvorbu červených krvinek, proto se s ní léčí chudokrevnost, zyvšuje imunitu, čistí krev a proto působí proti akné a ekzémům, podporuje činnost vaječníků a slinivky, rozpouští hleny v organism, má protizánětlivé účinky a ničí volné radikály

Co obsahuje: chlorofyl, vitamin C, histamin, serotin, třísloviny, acetylcholin, B1, B2, glukoniny, betakaroten, kyselina pantothenová (B6), kyselina mravenčí a octová

Co se sbírá: list, příp. kořen, sbírejte na loukách a ne někde na kompostech, v těch je moc dusičnanů

Použití: z čerstvých listů se dělá čaj, špenát, přidává se do salátů nebo k přípravě ozdravných koktejlů, sušené listy jsou vhodné na čaj, kořeny k výrobě tinktury (obsahují velké množství tříslovin). Netradiční použití je do bramboráků, do polévek nebo do omelet.

 

Detoxikační jarní koktejl z kopřiv

-          zhruba 30 ks čerstvých mladých vršků kopřiv (5 cm od vrchu rostliny)

-          3 dcl vody

-          2 citrony

-          lžíce medu

 

Kopřivy dáme do mixéru se 3 dcl vody a pořádně rozmixujeme. Pak přecedíme přes sítko a k zelené kopřivové vodě přilejeme šťávu ze dvou vymačkaných citronů a lžíci rozpuštěného medu a rozmícháme. Umístíme do lednici a každé ráno a večer pijeme. Já to piji tak, že si naleju 1 dcl tohoto koktejlu a zředím, 1 dcl teplé vody – je to výborné a navíc neskutečně zdravé. Pokud tento koktejl použijete na vlasy, jistě vás čeká take mile překvapení.

 

Kopřivový špenát

-          zhruba 50 ks čerstvých mladých vršků kopřiv (5 cm od vrchu rostliny)

-          2 vejce

-          1 cibule

-          6 stroužků česneku

-          sůl, pepř

Kopřivy dáme do vroucí vody a krátce povaříme, pak je vyndáme a v mixéru namixujeme. Mezitím si na pánvičce osmažíme cibulku, ke které přidáme namixované kopřivy, dale lisovaný česnek, sůl a pepř. Chvilku podusíme, přidáme vajíčka a je to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář