Jdi na obsah Jdi na menu

ZÁZRAČNÉ BYLINKY 2: Ostropestřec, Rakytník, Kopřiva

7. 1. 2013

 V dnešním příspěvku Vám popíši 3 úžasné bylinky, které Vám pomůžou detoxikovat organismus. Díky kterým naberete novou sílu a ozdravíte svoje tělo. Pokud Vás trápí akné, vypadávání vlasů nebo kruhy pod očima, tělo dává najevo svou nespokojenost. Pomoci Vám může trochu ho pročistit, a to konkrétně – dva nejdůležitější orgány, které nám čistí krev a odvádí nečistoty z těla – játra a ledviny.

 
 
Ostropestřec Mariánský
 
Použití: Semena z ostropestřce jsou zázračným lékem na játra, při pravidelném pití pocítíte změnu, i když jste původně s játry žádný problém neměli. Celkově posiluje organismus, pomáhá při migrénách a problémech se žlučníkem. Ale co se na něm nejvíce cení, je pomoc při regeneraci po žloutence či mononukleóze.
 
Kde ho získat: V přírodě se sehnat nedá, většinou ho pěstují soukromníci přímo na semeno. V lékárně prodávají sáčkovaný čaj nebo sušená semena. Je důležité ostropestřec vyluhovat na čaj roztlučený, jelikož jen tak se z něj vyluhuje vzácná látka silymarin, která pomáhá snižovat cholesterol a cukrovku (dle některých studií, kterých však zatím nebylo provedeno mnoho, ale za mne je to dar!) Do čaje se již zmíněný silymarin vyluhuje i z rozdrcených semen velice špatně, proto pokud máte akutní problém nebo prostě chcete ze semen získat co nejvíce, rozkousejte lžičku sušených semen ostropestřce v puse (ale pozor, je celkem hořký, ale zvládnout se to dá). Tělo stráví rozkousané semínka a zbylé slupky Vám ještě krásně pročistí střeva, jelikož jsou celkem ostré a tvrdé. Dá se sehnat také ostropestřcový olej, který je lisovaný ze semen, ten je však velice drahý a je těžké odhalit jeho čistotu.
 
Cena: 27 Kč/ 20 sáčků čaje
           32 Kč/ 120 g sušených semen



 
 
Rakytník řešetlákový
 
Použití: Tento v Česku nepříliš známý keř je obrovskou zásobárnou vitamínů. Rakytník obsahuje mnohem více vitamínu C než pomeranč, udává se že až 25x více. Obsahuje také vitamíny A, B, E, K, PP, železo, draslík mangan, karoteny, antioxidační látky, flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny a spoustu dalšího.
Je to opravdu vitamínová bomba, je prevencí proti vzniku nádorů, dodává novou energii, ozdravuje tělo, posiluje obranyschopnost organismu. Pomáhá zlepšovat stav střev, žaludku a celého trávícího ústrojí.
 
Kde ho získat: V lékárně koupíte směsi čajů s rakytníkem, sehnat se dá i olej. Ideální je však nasbírat si svůj vlastní v přírodě, protože tomu se nic nevyrovná. Možná ani nevíte, že Vám roste za domem, jelikož je to opravdu nenápadný keř. Pořádně si prohlédněte fotku a při procházce dávejte pozor na okolní keře.Trhat se dá zhruba od srpna do října, bobulky stačí jen omýt a můžete je jíst a uvidíte za pár dní výsledek, mnohem více energie, než předtím. Jinak se sbírají nejen bobulky, ale i kůra a listy na čaj.
 
Cena: 35 Kč/ 20 sáčků čaje s rakytníkem
           100 Kč/ 200 ml oleje
 
 



Kopřiva dvoudomá
 
Použití: Kopřiva obsahuje mnoho vitamínu C, železo a čistí organismus od kyseliny močové. Podporuje činnost ledvin, osvěžuje tělo, blahodárně působí na klouby, snižuje bolestivost zánětů, ale co je na ní nejperfektnější je, že blahodárně působí na krvetvorbu a pročištění krve.
Kde ji získat: Myslím, že kopřivu každý zná a může si ji natrhat a usušit, případně udělat čaj z čerstvé. V zimě si můžete koupit čaj v lékárně za pár kaček a určitě to za to stojí. Je to prostě nejlepší antioxidant z české přírody.
 
Cena: 20 Kč/ 20 sáčků čaje


 

Na této stránce najdete vše o: Ostropestřec mariánský, Silybum marianum, kopřiva dvoudomá, Urtica dioica, Rakytník řešetlákový, Hippophae rhamnoides, obnovení ztracené energie, hubnutí, snížení cholesterolu přírodní cestou, snížení cukru v krvi přírodní cestou, přírodní antioxidanty, čistění krve, pročištění ledvin, čištění jater, regenerace jater, regenerace ledvin
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář