Jdi na obsah Jdi na menu

Zázračné bylinky 3: Psyllium, Lněné semínko, Senna

2. 5. 2013

Zácpa, to je problém, který může způsobovat mnoho problémů v těle. Výkaly jsou dlouhou dobu ve střevech a toxiny z nich, místo aby odcházely přirozenou cestou, tak se skrz střevní stěnu vstřebávají do krve. To pak může způsobovat ekzémy, nadýmání, akné, deprese.

Prostě bez kvalitního a pravidelného vyprazdňování to nejde. Já osobně patřím k lidem, kteři se zácpou bojují neustále a pokud je třeba pomáhám si jen přírodními věcmi. Jen jednou jsem si dala projímadlo a ty bolesti břicha už bych zažít nechtěla.

 

Senna

Čaj z listů této rostliny spolehlivě vyvolá nucení na velkou. Bohužel fungují trošku jako chemická projímadla, to znamená, že většinou dojde k bolesti břicha a taky je možný vznik závislosti. Každopádně je to rychlá pomoc od zácpy. Používá se 1-2 lžičky do hrnku horké vody.

 

Psyllium

Pravidelné braní Psyllia je vhodné jako dlouhodobé řešení zácpy. Musí se zapít velkým množstvím vody, protože funguje tak, že na sebe navazuje vláhu a toxiny, změkčuje stolici a napomáhá peristaltice střev vypudit tuto směs ven. Je to osemení indického jitrocele a jeden z nejlepších zdrojí rozpustné vlákniny. Na jeho užívání je také pozitivní, že když si dáte psyllium, tak nabyde na objemu až 40, takže pak máme menší hlad. Používá se zhruba lžíce rozpuštěná ve vodě, po pozření, je třeba vypít hodně vody, jinak si můžete jeho užíváním spíše uškodit. Kupuji v lékárně rodiné balení kolem 300 Kč a rozhodně se nestratí.

 

Lněné semínko

Je to jedna z nejúžasnějších rostlin, teď se ale zmíním jenom o jeho funkci na zácpu. Obsahuje kromě jiných látek slizy, které pomáhájí peristaltice střev. Navíc šlupky ze semínek, krásně očistí povrch střevní sliznice. Užívat se musí semínko drcené a nebo ho pořádně rozkousat, což není zrovna příjemné. Také je vhodné ho před použítím spařit, jelikož v naší zemi tento typ výrobků, často obsahuje plísně. Já si kupuji drcené v drogerii DM značky Alnatura zhruba za 40 Kč a vydrží mi i čtvrt roku a je bio.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář