Jaké těstoviny vybrat? Pšeničné? Kukuřičné? Rýžové!
Většina lidí, které znám používá těstoviny pšeničné a ani na tom nechtějí nic měnit. Když se ale trochu zamyslíte, zjistíte, že existují i mnohem zdravější a chutnější druhy.
Všimla jsem si, že normální pšeničné těstoviny (Panzani), které necháte uvařené na sporáku, jsou už druhý den plesnivé, když je date do trouby, tak zhruba za 3 dny – co to musí být za sajrajt. Zatímco, když takhle nechám rýžové jen vyschnou.
Pokud se rozhodnete žít zdravěji a vynechat pšeničné těstoviny, pravděpodobně sáhnete po kukuřičných – dají se koupit v Albertu a Bille (značka Sam Mills) nebo v Intesparu (značka Schar). Nic proti nim nemáme, jsou dobré jak chuťově, tak složením. Jediný významný problem je, že se vaří neskutečně dlouho – na obalu píší 15 minut, ale do měkka se vaří minimálně půl hodiny.
Já v poslední době nedám dopustit na těstoviny rýžové, jejich složení je jen rýžová mouka a voda. Dají se koupit v Kauflandu, zhruba 30 Kč – 40 Kč za balení 400 g, ale samozřejmě, pokud seberete trochu odvahy na nákup v Sapě, tam je najdete kolem 15 Kč za půl kila (složení stejné). Dávám je do polévky, jako přílohu, dělám z nich zapečené těstoviny, je to prostě 100% náhrada jakýchkoliv těstovin.
100 g těstovin Panzani – 1519 kJ
100 g těstovin Sam Mills – 1486 kJ
100 g rýžových těstovin 1457 kJ