Je lepší si udělat domácí džus?
Máme doma rádi 100% pomerančový džus. Zkusila jsem koupit 2 kila pomerančů, abych se z čistě finančního hlediska podívala, zda se vyplatí dělat si doma džus.
Nejčastěji kupujeme v obchodě 100% džus vyrobený z koncentrátu. Ten se vyrábí tak, že lidé v Africe vymačkají džus, který se zbaví vody a zmrazí. Tady u nás se rozmrazí a přilije do něj voda a džus je hotový.
Tak tedy k mému pokusu:
Koupila jsem pomeranče ve slevě, tyto dvě kila mne stály 34 Kč, což je běžná cena 1 litru 100% džusu s dužinou. Takže z finančního hlediska se to rozhodně nevyplatí. Samozřejmě z hlediska zdravotního ano.
100 g pomeranč - 196 kJ
Pomeranče v sobě mají spoustu vitamínu C a B1, kyselinu listovou a pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pomeranč také působí jako antioxidant.
2 kila pomerančů
o 20 minut později a s bolavou rukou mám 1 a čtvrt litru 100% pomerančového džusu