Jdi na obsah Jdi na menu

Klíčky z luštěnin

21. 2. 2013

 Vzhledem k tomu, že naklíčené semena mají v sobě úžasné množství vitaminů, rozhodla jsem se pro domácí klíčení. Zkoušela jsem klíčení v pet lahvi, ale i v sítku.

Čočka – začala jsem čočkou, jelikož jí mám stále doma. Přes noc jsem jí namočila a pak dala do sítka. Musela jsem je zhruba 4x za den proplachovat, ale výsledek stál za to. Za dva dny měla čočka krásné asi 0,5 cm velké klíčky. Naklíčenou čočku jsem na závěř přidala do polévky a jen kratce nechala projít varem. Ideální by však bylo vůbec ji nepřevářet. Chutnalo to trochu jako čerstvý hrášek.

Naklíčená čočka obsahuje spoustu vitaminů skupin A ,B, C a spoustu stopových prvků. Chuť byla výborná. Můžete ji použít například do polévky, do salátů, zapéct ji s česnekem, smíchat s vejcem a škrobem a péci z ní placky. Použití je široké.

Jakou čočku používám? Vím, že nejlepší by asi byla bio, ale kupuji čočku v Kauflandu, buď značky Lagris nebo Noe.

 

Fazole mungo - ty jsou velice oblíbené, jelikož za pár dní vyrostou krásné velké klíčky. Postup je podobný jako u čočky, chuťově mi to přišlo taky podobné. Použila jsem je do salátů a pak do číny. Použít se dají jak klíčky dvoudenní nebo klidně i osmidenní, takže si radši dávám klíčit velkou várku, protože se dají jíst postupně. 

 

 

 1361425597163-1-.jpg

Hrách - musí se delší dobu namáčet a trvá delší dobu  než začne klíčit. Je z něho výborná polévka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář