Jdi na obsah Jdi na menu

Neobyčejně zdravá obyčejná zelenina

21. 2. 2013

Mrkev 100 g - 178 kJ

V mrkvi najdeme především betakaroteny, vitamin A, B, C, D, antioxidanty ale hlavně vlákninu (2,8%). Používá se jako močopudný a projímavý prostředek, samozřejmě pomáhá na zrak, ale I při počových kamenech a při revmatismu. Podporuje vylučování cholesterol z těla. Mrkev je lepší uvařená, jelikož za syrova dokáže využít v těle jen 25 % beta karotenu, z vařené už 60 %. Nezapomeňte si k mrkvi dát lžíci kvalitního oleje, jelikož jen s tukem se betakaroten správně využije. Nejčajstěji používám mrkev do polévek, na mrkvový salát s jablkem, mrkvovou polévku, někdy do číny.

Brambory 100 g - 298 kJ

Brambory jsou známé pro svůj bohatý obsah mineralu jako například draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor. Zlepšují naši kůži, vlasy, nehty, nervy. Obsahuje 1,4% vlákniny. Velký podíl sodíku a draslíku pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla, takže pokud máte problem se zadržováním vody v těle, brambory jsou pro vás to pravé. Pokud možno, vařte brambory ve slupce, jelikož slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Já brambory využívám hodně, jako přílohu, na zapečené brambory, do polévek, na hranolky nebo americké brambory.

Cibule 100 g – 172 kJ

Cibule obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karoteny. Je bohatá na kyselinu listovou. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Obsah vlákniny 2,5 %. Cibulový odvar je výborný proti kašli a rýmě. Posiluje žaludek a střeva. Čerstvý plátek cibule se přikládá na bodnutí a štípnutí hmyzem. Zabráníme tak zarudnutí a nepříjemnému svědění. Cibuli používám do číny, k zapečenému hermelínu, jako základ pod maso. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář