Jak na zácpu
Zácpa je samozřejmě dlouhodobější problém ve stravovacích návycích. Zácpa znamená obtížné vyprazdňování a tuhou stolici. Různé servery uvádějí, že je přirozené jít na velkou i jen jednou za tři dny, ale pro mě rozhodně ne. Pokud jeden den nejdu, už se cítím nepříjemně, cítím, jak mi toxiny z výkalů ovlivňují náladu. Ideální je chodit každý den, klidně i dvakrát a mít měkkou stolici, která však současně má tvar a nezapáchá. Upravit si stravu a tím i kvalitu vyprazdňování si žádá měsíce disciplínyv ve stravování.
Rady co pomáhá na zácpu v kratším horizontu:
- hodně pít
- zkusit doplnit vitamíny, především hořčík, jód, selen
- jíst okurky
- pít syrovátku
- ráno na lačno vypít lžíci oleje nebo sklenici vlažné vody s citronem
- použít některé bylinky, o kterých se zmiňuji zde: https://nadeje.estranky.cz/clanky/bylinky/zazracne-bylinky-3--psyllium--lnene-seminko--senna.html
- aplikovat Kegelovy cviky na posilování pánevního dna
- najíst se do 20 min od probuzení, nastartuje se tak trávící soustava
- doplňovat probiotika, laktobacily
- konzumova projímavé potraviny: švestky, fíky, datle, hrozno, mrkev, řepa, zelí
Naopak potraviny, které vyvolávají zácpu jsou: banány, kakao, rýže, brambory, maso, mléčné výrobky, luštěniny, kakao, černý čaj.